Svéd-magyar szótár

Akciós! Egyedi árucikk (utolsó darab)!
ELŐSZÓ Szótárunk mintegy 77 000 szótári adatot foglal magában; a címszók száma kb. 45 000.A szóanyag megválogatásakor arra törekedtünk, hogya mai svéd irodalmi és köznyelv szókincsét és kifejezéskészletét…
2 750 Ft 1 990 Ft
(1 895 Ft + 5% ÁFA) / db

ELŐSZÓ

Szótárunk mintegy 77 000 szótári adatot foglal magában; a címszók száma kb. 45 000.
A szóanyag megválogatásakor arra törekedtünk, hogya mai svéd irodalmi és köznyelv szókincsét és kifejezéskészletét dolgozzuk fel. Az adott keretek között - korlátozott számban - helyet adunk azonban szaknyelvi szóknak is. Így nem zárkóztunk el a tudományok, különösen a természetteudományok , valamint a technika, a művészetek, a kereskedelem és a sport  széles körben használatos, legfontosabb szavainak felvételétől, természetesen mindenkor az általános műveltségű olvasó (nem pedig a szakember) igényeit véve alapul.
A táj- és népnyelvi, továbbá a különleges stílusárnyalatú (pl. argó) szavakat, kifejezéseket általában mellőztük. Nem tehettünk sok kivételt a sajátosan finnországi svéd nyelvi szavakkal sem. Fontosságuk miatt - kis számban - felvettük a szótárba régibb svéd irodalmi művek megértéséhez elengedhetetlenül szükséges, ma régiesnek ható szavakat is.
Ami a tulajdonneveket illeti, közülük az ismertebb földrajzi nevek - a közszók ábécérendjébe sorolva - megtalálhatók szótárunkban, a személyneveket viszont általában elhagytuk.
Szótárunk az első Magyarországon megjelenúő svéd-magyar szótár. Anyagának összegyűjtése és szótárrá szerkesztése épp ezért lényegesen nehezebb feladat volt, mint az olyan, hasonló terjedelmű szótáraké, amelyek több-kevesebb előzményre támaszkodhattak. Svédországban megjelent ugyan már korábban, 1965 végén, Bo Wickman szerkesztésében egy svéd-magyar (Svenk-ungersk ordbok. Ungerska Institutet vid Stockholms Universitet. Stockholm.), ez azonban egyrészt kisebb terjedelme, másrészt pedig amiatt, hogy megjelenésekor a mi szótárunk anyaggyűjtése, sőt megszerkesztése is már túlnyomórészt befejeződött, nehézségeinket nem csökkentettte.

Budapest, 1969. január 2.

Lakó György
a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen
a finnugor nyelvtudomány tanára,
a Magyar Tudományos akadémia 1. tagja

 

Metaadatok

ISBN: 963 05 5341 4
Szerző: Lakó György
Kiadó: Akadémiai Kiadó Rt.
Kiadási év: 1989, Ötödik kiadás
Raktárkészlet mennyiség: 1 db

Szállítás

Postai szállítás belföldre /előre utalás


A terméket a Magyar Posta szállítja el az Ön által megadott címre a mindenkori postai díjszabásnak megfelelően. A rendelést követően felvesszük Önnel a kapcsolatot a szállítási díj összegének pontosítása céljából. Kérjük, csak ezt követően utaljon! A szállítási díjjal emelt végösszeg számlánkra való beérkezése után juttatjuk el Önnek a csomagot. Számlaszám: CIB Bank 10700220-25081103-51100005. Az átutalás igazolását a salgotarjankatedra@gmail.com e-mail címre küldheti.

Személyes átvétel az ILS/KATEDRA Nyelviskolában


Ha Ön Salgótarjánban vagy a környékén él, jöjjön be hozzánk, és vegye át csomagját személyesen az ILS Webáruház személyes átvételi pontján, az ILS/KATEDRA Nyelviskola székhelyén hétköznapokon 9:00-16.00 óra között! Címünk: 3100 Salgótarján, Meredek út 9. (a Gagarin Általános Iskola fölött, a Táncház mellett)

Vásárlói értékelések

Még nem értékelték a terméket! Értékelje Ön elsőként!